Hopp til hovedinnhold
Image
Innspill til regjeringen bærekraftsarbeide

Partnerskapet Lofoten - De grønne øyene 2030 foreslår særskilte virkemidler for bærekraftig utvikling i distriktene.

Lofoten De Grønne Øyene 2030 (DGØ) har nylig sendt innspill til regjeringen i forbindelse med Stortingsmelding om bærekraftsarbeidet i Norge. 

Erfaringene fra privat-offentlig samarbeid i Lofoten viser at distriktene har behov for særskilte virkemidler for å komme i mål med grønn omstilling og bærekraftig utvikling. Erfaringene viser også at helhetlig, tverrsektorielt og bransjeoverskridende samarbeid er krevende, men helt avgjørende for å lykkes med grønn omstilling. Les hele innspillet her.

Utfordringer i distriktene

En av de største utfordringene for effektivt bærekraftsarbeid i Lofoten er mangel på kapasitet, kapital og kompetanse i både kommunene og næringslivet. Med færre innbyggere er det mindre tilgjengelig kapasitet for innovasjon og tiltak for utviklingen av lavutslippssamfunnet. Det er også færre folk med den nødvendige kompetansen, og kommunebudsjettene har mindre rom for investeringer.

I tillegg opplever vi at virkemidler for grønn omstilling ofte trekkes tilbake når markedet og teknologien anses som "moden" i sentrale strøk, selv om ny lavutslippsteknologi ennå ikke er tatt i bruk i distriktene. Dette hindrer oss i å ta i bruk viktige løsninger som kan bidra til å redusere klimagassutslipp og fremme bærekraft.

Virkemiddelapparatet for utvikling av bærekraftige byer og lokalsamfunn er rigget som et treningsopplegg for de store som allerede er sterke, og bidrar slik til stadig voksende avstander mellom sentrale og desentrale strøk også i den grønne omstillingen.

Behov for særskilte virkemidler

For at distriktene skal kunne delta fullt ut i det grønne skiftet, mener vi at det er nødvendig med virkemidler som er spesialtilpasset distriktenes behov i det grønne skiftet. Vi foreslår derfor til Digitaliseringsdepartementet, følgende tiltak i det nasjonale bærekraftsarbeidet:

  • Miljødirektoratets støtteordninger, Klimasats og Natursats, er helt avgjørende for det grønne skiftet i små kommuner og distrikt, og må styrkes.
  • Det maksimale søknadsbeløpet økes til søkere som samarbeider på tvers av sektorer, bransjer og/eller kommuner.
  • Virkemiddelordningen forlenges i tid for søkere fra distrikter med sentralitetsgrad 5 eller 6.
  • Det utlyses særskilte virkemidler for omlegging til infrastruktur i distriktene for utslippsfri transport mellom kyst og marked.
  • Det utlyses særskilte virkemidler for klimagassreduserende tiltak i distrikter med mange små og spredte punktutslipp. 
  • Det utlyses særskilte virkemidler for bærekraftig forvaltning av økosystemer i pressområder som opplever slitasje på natur og tap av naturtyper, naturmangfold og naturressurser.

Et felles ansvar for hele Norge

Vi mener at forvaltningen må ta grep dersom det er et mål at det skal bo folk i hele Norge, og at vi skal kunne utnytte våre ressursbaserte næringer på en bærekraftig måte også i fremtiden. Virkemiddelapparatet må legge bedre til rette for utvikling av bærekraftige lokalsamfunn ved å tilpasse seg distriktenes unike veier til bærekraftsmålene.

Lofoten som pilot for bærekraftig utvikling

Bærekraftig utvikling i distriktene er helt avgjørende for at Norge skal oppnå sine internasjonale forpliktelser til bærekraft, klima og miljø. Lofoten De Grønne Øyene 2030 ønsker å bidra med spesifikke erfaringer for å utvikle et virkemiddelapparat som tar hele Norge, også Distrikts-Norge, til bærekraftsmålene.