
Er vi forberedte på klimaendringer i Lofoten?
Er kommunene og næringslivet vårt forberedte på klimaendringer i Lofoten?
Er naturen vår tilstrekkelig robust og tilpasningsdyktig?
Hvordan vil klimaendringer påvirke våre hverdagsliv i Lofoten?
Er deler av samfunnet ekstra sårbare for klimaendringer som vi ser at kommer?
Disse spørsmålene var utgangspunktet da Vågan kommune og vi i Lofoten De grønne øyene ga 47 elever fra Aust-Lofoten videregående skole et reelt oppdrag: «Utforsk klimarisikoen for Vågans natur, innbyggere og næringsliv.»

Foto: Lofotrådet.
Lofoten De grønne øyene har hatt et samarbeid med Aust-Lofoten vgs. i flere år nå, og i år valgte vi å gi elevene et forskeroppdrag – et ungdomsforskeroppdrag, for å være helt presis. Oppdraget besto i å hente inn lokal kunnskap om opplevde og observerte klimaendringer lokalt og sette observasjonene inn i et kartverk.
Et av hovedmålene var å lage en kartfortelling om lokale klimaendringer, og appellere til kommunestyret med en tydelig melding om Lofotens grad av klimasårbarhet.
Klimasårbarhet fra flere perspektiver
Gjennom knappe tre ukers intensivt og tverrfaglig prosjektarbeid deltok 47 elever på faglige fortellinger ute i felt om naturmangfold, verdien av myra og om livet i fjæra. Deretter intervjuet elevene kommunen og lokale bedrifter innen kystfiske, reiseliv, energi og infrastruktur om hvordan de opplever klimaendringer innen sin bransje, og om hvorvidt de er eller kan forberede seg på klimaendringer.
Elevene testet og utviklet kunnskapen ytterligere gjennom en skoledebatt, hvor de simulerte bedriftslederes perspektiver, dilemmaer og økonomiske rammer i møte med motstridende holdninger og krav.
«Endringene i klimaet eksponerer oss for risiko. Da må vi bli mer bevisst på hva som står på spill, og hva det er mulig å gjøre noe med. Elevene har utforska dette fra ulike ståsted og perspektiv, og de er nå våre lokale eksperter på klimasårbarhet her i Vågan. De har dessuten satt i gang tankevirksomheten hos enda mange flere, om å tenke veldig konkret rundt dette.
Takket være dem, så har vi nå fått fram lokale eksempler, innsikt og engasjement. Det blir gull verdt i det videre arbeidet med en helhetlig klimasårbarhetsanalyse for Lofoten.»
- Ingrid Myklebust, Klimarådgiver for Lofotrådet.

Eldrerådet i Vågan møter Ungdomsforskere i en samtale om endringer over tid. Foto: Kristian Jensen- Lofotrådet.
Kartfortelling gir en opplevelse av kunnskapen
Elevene satte altså alle observasjoner og alt de lærte av ny kunnskap inn i et kartprogram (som heter ArcGis), og leverte sterke kartfortellinger med bilder, filmer, interaktive lenker og svært informative tekster om hvordan klimaendringer kan påvirke stedet der elevene selv bor.
Gjennom dette verktøyet får både elevene og publikum en spesiell nærhet til kunnskapen og en form for opplevelse av kunnskapen.
“Arc.Gis var et veldig nyttig verktøy. Vi jobber mye med kart, for eksempel i geografi, der de skal beskrive ulike ting som ytre landformer og bosetningsmønster, og da virker det veldig smart og kunne linke det direkte opp mot steder på kartet.”
- Anne-Marthe Limstrand, Lektor ved Aust-Lofoten vgs.

- Her fra ute undervisning av Anna Henriksson, Naturveileder i Lofotodden Nationalpark. Foto: Kristian Jensen, Lofotrådet.
Dette undervisningsopplegget handler om å anvende den ofte tause kunnskapen blant fiskere, bønder, opplevelses- og reiselivsbedrifter, unge og eldre innbyggere som til sammen utgjør samfunnsutvikling gjennom generasjoner.
Ved å sende elevene ut for å samle disse historiene og perspektivene, oppnår vi noe mer. Vi bygger relasjoner, så vel som innsikt, stolthet og identitet.
Ungdommene våre blir ikke bare mottakere av kunnskap, de blir skapere og forvaltere av kunnskap.

Fra ungdommens bedriftsbesøk på Skårungen. Foto: Lofotrådet.
Et undervisningsopplegg om klimasårbarhet i alle Lofotkommunene
Elevene presenterte avslutningsvis sine kartfortfortellinger for en lydhør gruppe kommunestyrepolitikere i form av en appell for bevissthet om lokale klimaendringer og for politisk handling. Men enda viktigere er det at elevenes observasjoner og data om klimaendringer og -sårbarhet vil tas i bruk i en helhetlig klimasårbarhetsanalyse for hele Lofotregionen.

Andy Sortland fra UiT underviste ungdommen og fikk virkelig skapt engasjement for myren, mangfold og forvaltning. Foto: Kristian Jensen, Lofotrådet
Lofoten De grønne øyene har utviklet flere undervisningsopplegg for grunnskole og videregående skole, noen ganger på forespørsel og andre ganger på eget initiativ. Til sammen har vi levert kunnskap og bidratt til drøfting av relevant problematikk i nesten alle skolene i Lofoten. Vi har gjort oss noen erfaringer på veien og nå ønsker vi å gå systematisk til verks.
Sammen med Regionalt Kompetansesenter (RKK) Lofoten planlegger vi nå et undervisningsopplegg for 10.trinn for gjennomføring i høstsemesteret, og gir elevene anledning til å lære seg å lage kartfortellinger, hente og ta i bruk lokal kunnskap om klimaendringer og sette disse inn i en helhetlig klimasårbarhetsanalyse for Lofoten. Vi håper å være klare med en versjon av dette tverrfaglige undervisnings- og formidlingsopplegget som kan gjennomføres av lærere sammen med skolen, fageksperter og sammen med kommune og lokalt næringsliv.
“Dette undervisningsopplegget viste seg å være et kinderegg, rett og slett. Vi fikk oppleve fagkunnskap ute i felt, vi fikk følt på klimarelevante utfordringer lokalt, og vi fikk lære oss et helt nytt formidlingsverktøy! Nå må vi prøve å skalere dette ut, slik at flere skoler og elever kan få ta del i kunnskapsopplevelsene”,
sier Laura Johanne Olsen, en svært fornøyd programleder for Lofoten De grønne øyene.

Et partnerskap i praksis
“Ungdomsforskeroppdraget” hadde ikke vært mulig uten faglig, praktisk og engasjerende samarbeid med partnere i både privat og offentlig sektor. Et godt lagarbeid mellom Aust-Lofoten vgs., Lofoten De grønne øyene og Vågan kommune la grunnlaget, men det er bredden av bidragsytere som utgjør den store forskjellen. En stor oppriktig takk til:
- 11 bedrifter og aktører som delte faglig og personlig innsikt: Lofotkraft Produksjon, Elmea, Plug Lofoten, Lofotkraft Bredbånd, Kystverket, kystfisker Robert Amundsen (M/S Egilsson), Destination Lofoten, Skårungen, XXLofoten, Cetho Eiendom og Kristiansen Landbruk DA.
- Innbyggere og Eldrerådet, som stilte til intervju og ga prosjektet et uvurderlig generasjonsperspektiv.
- Fagfolkene som møtte elevene i felt og omsatte teori til praksis: Anna Hendriksson fra Lofotodden Nasjonalpark, Odd Arne Sandberg fra Lofotens Ville Kjøkken, Andy Sortland fra UiT Norges arktiske universitet, samt Tora, Eirik og Ida fra Vågan kommune.
- Våre støttespillere i Nordland Fylkeskommune, Cicero og GEODATA Norge, som bidro med data og kompetanse.
Dette undervisnings- og formidlingsopplegget svarer ut flere mål i Veikartet for Lofoten De grønne øyene.
Det svarer særlig på det overordnete målet om å bygge opp under valg som styrker regionens klimarobusthet og vise vei til en bærekraftig fremtid, og målet om å implementere relevant undervisningsmateriell i Lofotskolene.
Se filmen fra årets undervisningsopplegg her.