Skip to main content
Image
Programstyremøter DGØ

Innspill fra Lofotrådet til regjeringens forslag til Norges nye klimamål for 2035

Lofoten skal fortsette å lede an i Norges klimaarbeid

Lofotrådet, Lofotkraft og Destination Lofoten ønsker å bevare det høye ambisjonsnivået for Norges klimamål, og understreker at dette er avgjørende for å sikre bærekraftig utvikling, konkurransekraft og gode lokalsamfunn i Lofoten – og i hele landet.

Les hele innspillet her

Lofoten 01.01.2025
 

Lofotrådet, i samarbeid med Lofotkraft og Destination Lofoten, har sendt inn et felles innspill til Regjeringens forslag til Norges nye klimamål for 2035. Innspillet er forankret i det privat-offentlige partnerskapet Lofoten De grønne øyene 2030 (DGØ), som jobber målrettet for å utvikle Lofoten til et bærekraftig lavutslippssamfunn.


Gjennom Veikartet for Lofoten DGØ, vedtatt i 2022, har Lofotrådet og alle seks Lofotkommunene slått fast at regionen skal være en nasjonal pilot for grønn vekst i distriktene. Konkrete tiltak for grønn omstilling, klimavennlig transport og kortreist mat skal samtidig gi bærekraftig næringsutvikling i blant annet sjømatnæringen og reiselivet.
 

– «Å redusere nasjonale ambisjoner vil derimot skape uforutsigbarhet og svekke det pågående klimaarbeidet, både i distriktene og i urbane strøk. Det er derfor, også på vegne av distriktene, nødvendig å opprettholde nasjonale ambisjoner med tilhørende virkemidler for målrettet klimaarbeid i kommunene slik at Norge kan nå FNs klimamål og internasjonale forpliktelser i Parisavtalen.»
(Vidar Thom Benjaminsen på vegne av Lofotrådet og Lofoten De grønne øyene 2030)

Image
Vidar Thom Benjaminsen - Lofoten de grønne øyene 2030


I innspillet legges det vekt på at distriktene står for store verdiskapinger og eksportinntekter som Norge er avhengig av. Samtidig har Lofoten erfart at støtteordningene for klimaarbeid i for stor grad er innrettet mot befolkningstette områder, der utslippskuttene per krone kan være størst. Resultatet er at distriktsområder risikerer å bli hengende etter i omstillingen. Derfor understreker Lofotrådet og Lofoten DGØ behovet for forutsigbare og langsiktige rammer, inkludert en tydelig klimalov, som også tar høyde for de særlige behovene i distriktene.
Med dette innspillet ønsker Lofotrådet, Lofotkraft og Destination Lofoten å formidle at Lofoten kan spille en sentral rolle når Norge skal nå sine klimamål. Ambisjonen er å gå foran med konkrete klimatiltak og kompetanseutvikling, slik at Lofoten fortsetter å være et attraktivt sted å bo og jobbe – også i et lavutslippssamfunn.
– – –

Om Lofoten De grønne øyene 2030

Lofoten De grønne øyene (DGØ) er et helhetlig samfunnsutviklingsprogram, utviklet av Lofotrådet, Lofotkraft og Destination Lofoten. Gjennom samarbeid på tvers av offentlige og private aktører skal Lofoten DGØ bidra til grønn vekst, ny kompetanse og bærekraftige løsninger som har overføringsverdi til hele landet.

– – –

For mer informasjon, kontakt:

* Vidar Thom Benjaminsen, Ordfører i Vågan kommune, Lofotrådet IPR

* Elisabeth Mikalsen, Ordfører i Røst kommune, Lofoten De grønne øyene

Image
Lofoten de grønne øyene