Grønne løsninger for Lofotens fiskevær?

Hvilke muligheter har Lofotens fiskevær for å ta del av - og kanskje stå front for den grønne omstillingen? Kan nye teknologiske løsninger gå hånd i hånd med den samfunnsutviklingen som opprettholder kystfisket og næring og livet i fiskerihavna?

Dette er tema når UiT Norges arktiske universitet inviterer til seminar tirsdag 20.10.2020 kl 17 - 20.30 på Meieriet kultursenter på Leknes. Seminaret er en del av Grønn Energi-uke, og strømmes live.

Av Laura Johanne Olsen

Seminaret streames live - lenke legges ut her i forkant av seminaret. Opptak fra seminaret vil du finne på denne siden etterhvert. 

Pga begrensninger i plass og retningslinjer i henhold til Covid-19 må eksterne (de som ikke bor i Lofoten) melde seg på til berit.kristoffersen@uit.no, mens lokale for plass så langt plassene rekker.

PROGRAM

17-18 Framtidas fiskevær:

Panel om erfaringer med pågående relevante prosjekter i Nord og muligheter for nye i Lofoten.

Disse deltar: Pål Martinussen (Lofotkraft), Gunn Tove Bjerkan (Ishavskraft), Kristian Bøe (Hattvika Lodge), Børge Iversen (fisker, Ballstad), Odin Eikeland (UiT)


 18-18:45 Hvordan kan landsida se ut?

Matteo Chiesa og Karoline Ingebrigtsen, UiT: Grønn energi til fiskebåter og landanlegg – hva med batteri, hydrogen, sol, vind?

Roger Abrahamsen, Ballstad slip: Hva trengs av teknologi og tjenester i framtidas fiskeflåte?

Kurt Atle Hansen, prosjektleder: Erfaringer fra klimasatsing i Flakstad. 

 

19-19:40: Ny flåte og elektrifisering?

Bjarte Hoff, UiT: Eksempler på grønne løsninger og utviklingen i dag.

Erfaringer så langt fra lokale fiskefartøy: Angelsen Sr, Karoline og Sundsbøen.

 

19:30-20:00 Finansiering

Heidi Thomessen, Innovasjon Norge Støtte til grønn innovasjon og utvikling. 

 

20:00-20.30 Hva blir veien videre? 

Plenumsdiskusjon og avrunding


Arrangør: Arctic Centre for Sustainable Energy (ARC), UiT – Norges arktiske universitet.

Seminaret arrangeres i samarbeid med Lofotrådet, Lofotkraft, Næringsforeningene i Lofoten, klimanettverket i Lofoten og Lofoten kulturhus under prosjektet Lofoten 2030: De Grønne Øyene

 

Relaterte artikler
MØTER
Greensight fagseminar: grønn energi, innovasjon og omstilling i havna

Elektrifisering av fiskeflåten er nødvendig for å nå vedtatte mål om reduserte klimagassutslipp. For å få til denne omstillingen i små fiskerihavner, er det viktig å utvikle samarbeid med andre næringer og samle flere brukere på grønn energi som skaper aktivitet gjenom året og grunnlag for investeringer. Reiseliv, naturturisme og kollektivtransport skal også møte krav om lavere klimautslipp, og er mulige partnere i grønn omstilling i fiskeværene. Fredvang har med Lofotodden nasjonalpark fått en spesiell utfordring og mulighet til å se på dette.

På Fredvang ungdomshus onsdag 21.10.2020 vil vi diskutere hva som er status på elektrifisering i fiskeflåten og tekniske muligheter for å få grønn omstilling og innovasjon i havna. Seminaret arrangeres av Flakstad kommune i samarbeid med UiT Norges tekniske universitet, og er en del av Grønn Energi-uke.

MØTER
Tesla og De grønne øyene inviterer næringen: gratis veggladere i Lofoten

Bli med på å løfte lademulighetene i Lofoten – invitasjon til å motta gratis vegglader fra Tesla! 


MØTER
7 av 10 lofotinger vil kutte i egne utslipp

Foto: Espen Mortensen

Folk i Lofoten er mer villig til å kutte i egne utslipp enn andre nordmenn. Og for bilforhandlerne er det bare å stålsette seg: Hver tredje lofoting planlegger å bytte til elbil i løpet av de neste to årene.

MØTER
Grønn Energi-uke

Hvordan gjør vi De grønne øyene til noe mer enn en visjon? For å få fart på ideer, engasjement og ressurser og ikke minst alle i Lofoten som lurer på dette med grønne løsninger, inviteres det til energiuke 19-22 oktober 2020.